Karakovan Balının Diğer Ballardan Farkı Nedir?

karakovan balı

Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan balın birçok çeşidi bulunmaktadır. Karakovan balı da bunlardan biridir. Karakovan balı ismini yapılış şeklinden almaktadır. Arıların doğadaki ilkel kütükler içerisine yaptıkları bu bal diğer ballardan farklıdır.

 

Karakovan Ne demektir? 

 

  Arı ilkel kütüklerin içini tamamen doğal olan kendilerinin ürettikleri balmumu ile kaplarlar. Kütüğün içini neredeyse tamamen kaplayıp çok az ışığın girmesini sağlar. Bu yüzden de bu bala Karakovan balı denilmektedir. Bu kütükler içerisinde yapılan petekler de doğal olup dışarıdan petek eklenmez. Ayrıca arılara dışarıdan herhangi bir ek besleme yapılmaz ve tamamen doğal beslenerek bu balı üretirler. Bal genellikle yüksek yaylalarda bulunan gürgen, ıhlamur, kavak gibi ağaçlardan elde edilmektedir.

 

Karakovan balı farkı nedir?

 

 Karakovan balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliği balın yapılış şeklidir. Bununla birlikte tadı, kokusu ve tüketimi de onu farklı kılar. 

Karakovan balı ve diğer balı arasındaki farkları şu şekilde ayırt edebilirsiniz

       •  Balın yapıldığı   kovan  suni değil tamamen arının kendi yaptığı doğal kovandır.

       •  Kütük içerisinde kullanılan balmumu yine arının kendi yaptığı doğal balmumudur.

       •  Balın yoğunluğu  peteğin her noktasında aynı değildir. Çünkü yapay değil doğal petek kullanılmıştır.

       •  Suni peteklerde  arılar tarafından üretilen bal karakovan balına göre daha sert  peteklere sahip ve akıcıdır.

       •  Karakovan balı genellikle üretildiği şekilde tüketilir süzme ya da herhangi bir işlemden geçirmez

       •  Doğal olduğu için şekerleme yapmaz.

       •  Peteklerinde  süzülme yapılamadığı için birlikte tüketilir.

       •  Diğer ballara göre daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıdadır.

       •  Üretim sürecinde kesinlikle kovan açılmaz.

       •  Vitamin ve polen değeri diğer ballara göre daha fazladır.

Karakovan balı nasıl tüketilmeli?

Balı, aç ya da tok karnına rahatlıkla tüketebilirsiniz. Hastalık için kullanıldığında aç karnına kullanılmasına tavsiye edilmektedir. Karakovan balını damak zevkinize ve ihtiyacınıza göre farklı şekillerde kullanabilirsiniz.

       •  Soğuk su içine ekleyerek tüketebilirsiniz. Soğuk su ile içildiğinde ortalama 20 dk. içerisinde kana karışır. 

       •  Ilık su ile tükettiğinizde 10 dk. içinde kana karışmaktadır ve bağırsakları hareketlendirebilmektedir.

       •  Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı alınması mide ve boğazı rahatlatır.

       •  Ekmek, kaymak, tatlı, süt gibi yiyecek ve içeceklere eklenerek kullanılabilir.

       •  Çocuklara ılık süt içine bir tatlı kaşığı ekleyerek verebilirsiniz. Yine bal, kaymak, ekmek gibi diğer besinler ile de verebilirsiniz. 1 yaşından küçük çocukların tüketmesi tavsiye edilememektedir.

       •  Balı kaynatarak ya da pişirerek tüketmemelisiniz. Yüksek ısı içindeki yararlı enzimleri yok eder. Bu yüzden ılık ya da soğuk içeceklerle ve yiyeceklerle tüketmelisiniz.

Her şeyde olduğu gibi aşırı tüketmek de zararlı olabilir. Bu yüzden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

Karakovan balı hangi hastalıklara iyi gelir?

Bal ,başlı başına bir şifa kaynağıdır. Karakovan da arıların tamamen doğal ortamında yaptığı sağlık açısından çok faydalı bir baldır. İçerisinde demir, fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve iyot gibi mineraller, B grubu vitaminleri, C ve K vitamini gibi vitaminler içermektedir. İçeriğindeki bileşenleri sayesinde birçok hastalığı önlemeye ve tedavisine yardımcı olabilmektedir. 

Karakovan balının sağlık açısından faydaları şunlardır:

      •  Dolaşım, sindirim, boşaltım gibi vücudun temel sistemlerini desteklemeye,

      •  Bağışıklık sistemini güçlendirmeye,

      •  Göz sağlığını koruyup, hastalıklarının tedavisine,

      •  Sedef egzama gibi cilt problemlerinin tedavisine ve cilt sağlığını korumaya,

      •  Hepatit B, hepatit C ve sarılık gibi hastalıkların tedavisinde 

      •  Dizanteri ve tifo bakterilerine karşı vücudu desteklemeye,

      •  Antioksidan özelliği ile kanserden korumaya,

      •  Saç sağlığını desteklemeye,

      •  Cinsel gücü artırmaya,

      •  Ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların tedavine ve bu rahatsızlıkları önlemeye,

      •  Kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olabilmektedir.

Bunlarla birlikte yapılan çalışmalarda stafilokok enfeksiyonuna neden olan metisilin dirençli Stafilokok Aureus (MRSA) isimli bakteriye karşı karakovan balının güçlü bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Sağlık açısından birçok faydası olsa da tek başına tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.  Hastalıkların tedavisi için mutlaka bir doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Karakovan balı, sağlığa olan faydaları nedeniyle çok fazla talep edilmektedir. Bu yüzden piyasada birçok farklı markanın balı bulunmaktadır. Ancak bunların içerisinde gerçek karakovan balı olmayan ürünler de bulunabilmektedir. Bu yüzden bal alırken güvenilir firmalardan almaya özen göstermelisiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın