Çok yıllık bitki olan kekik her iklim koşullarına karşı dayanıklıdır. Tabi en sevdiği, daha hızlı çoğalıp daha verimli olduğu kışları ılık, yazları güneşli olan Akdeniz iklimidir. Datça yöresinde bol karşılaşılan kekik bitkisinin yoğun aromatik kokusu bal arılarının da dikkatini çekmektedir. Kekik bitkisinin ziyaretleri sonucu tam bir şifa deposu olan kekik balını bizlere sunan arılardır.
Kekik Balı Nedir?
Kekik balı; Şifalı çiçek balları sınıfına girmektedir. Doğadan; Doğal olarak geleneksel yöntemlerle toplanan bal türlerinden en özellikli olanı kekik balıdır. Arıların doğal kekik otu çiçeğinin nektarlarını toplamasıyla şeffaf, kekik kokulu, tatlı ve buruk tadı olan bir baldır.
Kekik Balı Nasıl Oluşur?
Kekik balı; Kekiğin haziran ayı başı ve ağustos ayı sonuna kadar devam eden çiçeklenmesi ile arıların aroması ve kokusu yüksek kekik bitkisinin çiçeklerin polenlerinde dolaşarak nektarlarını toplaması ile midelerinde depolayarak, protein ve enzimlerle akışkan sıvıyı bal mumu peteklerine aktarmaları ve bal mumu ile peteklerin üstlerini kapatarak hava sirkülasyonuyla kıvamını alan bir bal çeşididir.
Yaz sonu hasat edilen kekik balı süzme işlemi ile bal mumu parçaları ve yabancı maddelerden temizlenir. Süzülen bal takriben üç gün bekletilir. Datça Köy Ürünleri; doğal şifa deposu kekik balını hijyenik ortamda hava almayacak şekilde, ağızları kapalı şişeleyerek tüketiminiz için sizlere sunmuştur.
Kekik Balı Nasıl Anlaşılır?
Yüksek besin değeri ile kekik balının faydaları oldukça fazladır. Tüketimi önemli bir besin kaynağı olan hakiki kekik balını anlamamızın birkaç yolu vardır.
- Reçineli, doğal, bitkisel, güçlü kokusu ve yoğun aroması ile tanımlayabiliriz.
- Berrak bir yapıya sahip olan kekik balı normal hava koşullarında kehribar rengini koruyan fakat kristalleştiğinde ise kahverengi ile beje kadar dönen bir renk tonuna sahip olabilir.
- Diğer ballara göre daha akışkan bir formdadır.
- Kendine has kekremsi ve yoğun aroması ile gurme lezzete sahip olan kekik balı ağızda kalıcı bir tat bırakır.
- Kekik otunun karakteristik ve yüksek aromasından kaynaklı yoğun, hoş kokusunu balda da muhafaza etmektedir.
Kekik Balı Faydaları Nelerdir?
Diğer ballar gibi birçok yararlı enzimler, vitamin ve mineral ile güçlü antioksidan içermektedir. Kekik balı faydaları hem zihinsel hem de bedensel olarak yüksek besin değeri içermektedir. Nektarlı bir ot olan kekiğin yağında da timol asidi bulunur. Bu özelliği ise kekik balının antimikrobiyal olmasını sağlar.
On farklı koyu renkli ballar arasında yapılan bir araştırmada, kekik balında en yüksek antioksidan özelliği ve en yüksek polifenol seviyesi bulunduğu bildirilmiştir. Neredeyse bir ilaç gibi olan kekik balı faydalarına kısaca göz gezdirelim;
- Cilt için birçok yararı olan kekik balı cildi beslediği gibi cilt kuruluklarını, egzama gibi problemlerin etkilerini azalttığı ve yara, yanık, küçük sıyrıkların iyileşmesini hızlandırdığı söylenmektedir. Yaşlanmaya karşı olan etkileri yavaşlattığı, antioksidan içeri ile de toksinlerin atılımını kolaylaştırdığı da bilinmektedir.
- İnsülin direncini düşürür ve kan şekerini düzenler fakat mutlaka hakiki doğal bal tüketildiğinden emin olunmalı ve şeker hastaları doktorlarından kullanım miktarını öğrenmeleri gerekmektedir.
- İçeriğinde bulunan yüksek D vitamini ile bedeni ve zihni gevşeterek, rahatlaması için akşamları uyku öncesi hazırladığınız bitki çaylarına karıştırabilirsiniz. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğu gidererek, stresi azaltarak, dinlenme zamanınızı olumlu kullanmanıza yardımcı olabilir.
- Bakteri, mikrop ve virüslere karşı güçlü bir dirence sahip olup, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, nezle, grip, öksürük, balgam, bronşit, zatürre ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği ile de bilinmektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yüksek antioksidan içeriği ile kalp hastalıklarına ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına, çeşitli kanser türlerine, iltihaplanmalara, katarakt, diyabet ve mide hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
- Metabolizmayı hızlandırıp, bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı ve bağırsak rahatsızlıklarından olan parazitleri ile bağırsak kurtlarını temizlediği de bilinir.
- Ağrıları hafifletmeye yardımcı olup, romatizma ve baş ağrılarına iyi gelmesi ile bilinmektedir.
- Mide şişkinliğine ve mide gazına iyi geldiği bilinmektedir.
- İştah açıcı özelliği ile de kilo alma problemlerini giderdiği söylenmektedir.
Kekik Balı kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Çoğunlukla kahvaltılarda tereyağı ve kaymakla tüketimi tercih edilen kekik balını aynı zamanda meyve salatalarının üzerinde ve tatlıların, içeceklerin içerisine tatlandırıcı ve aroma vermek amacı ile de kullanılmaktadır. Isı ile temasında bazı besin değerlerini kaybedeceği için çok sıcak yiyecek ve içeceklerde kullanılmaması önerilmektedir.
Günlük düzenli olarak, sabahları üç ila beş yemek kaşığı tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, günlük enerji ihtiyacını da karşılayacağını bildirmişlerdir.
Kekik balını tüketmeye başlamadan önce kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlarla etkileşimi olup olmadığını, sizin için herhangi bir yan etkisi oluşup oluşmadığını doktorunuza danışınız.
Buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez, hekiminize danışınız. Bitkisel ürünler İlaç değildir ve tedavi amaçlı kullanılamaz.
Mutlaka hekiminize danışarak tüketmeniz önerilir. Bebeklerin ve küçük çocukların bünyesine ağır gelebileceğinden dolayı doktor onayı olmadan verilmemesinde fayda var.