Scroll Top

Püren Balı Nedir?

püren balı

Lezzet ve şifa kaynağı olan bal çok eski çağlardan günümüze kadar en gözde besinler arasındadır. Püren balı farklı çeşitleri bulunan balın ülkemizde çok bilinmemesine rağmen dünyada en değerli ballar arasında yer alan bir çeşididir.

Zengin içeriği ve yüksek besin değeri ile püren balı hakkında merak edilenler:

Püren Balı Nedir, Nerelerde Üretilir?

Püren balı Erica cinsinden Ericaceae familyasından bir bitki olan püren bitkisinden elde edilmektedir. Halk arasında funda, püren ve çalı süpürgesi gibi isimlerle de bilinmektedir. Pembe ve mor renkli çiçekleri vardır.. Dünya üzerinde 700 türden fazla bulunan püren bitkisinin 5 türü ülkemizde bulunmaktadır.

Türler ve yetiştiği bölgeler:

  1. bocguetti: Antalya ve çevresi

Manipuliflora ve E. Arborea: Muğla ve çevresi

Erica: Anadolu’da, Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyı şeritleri boyunca doğal olarak yetişmektedir.

Temmuz- Kasım ayları, püren çiçeği için çiçeklenme dönemidir. Arılar bu dönemde Erica türünden olan püren bitkisinden topladıkları nektar ile püren balını yaparlar. Püren balının tadı; acımsı, keskin ve güçlü bir aroması vardır. Rengi ise koyu kahverengidir. Ülkemizde tükettiğimiz çam, diğer çiçek ballarından tat ve görüntü olarak farklı olan püren balı daha çok yurt dışında tüketilmektedir. Ülkemizde ise püren bitkisi maalesef daha çok süpürge otu olarak kullanılmaktadır.

Püren Nedir Faydaları Nelerdir?

Püren balı içeriğindeki bileşenler sayesinde; antioksidan, anti-inflamatuar, antibakteriyel, antidiyabetik ve antimikrobiyal  özellik gösterebilmektedir.

Günümüzde püren balı; dünyada Portekiz, İskoçya, İspanya, İrlanda gibi ülkelerde besin içeriği bakımından yüksek katma değerli gıda kategorisindedir. İrlanda’nın dünyaca ünlü manuka balından daha yüksek fenolik  (yüksek antioksidan) içeriğe sahip olan püren balı “Süper Besin” olarak adlandırılmaktadır. Ancak ülkemizde püren balına talep çok azdır.

Püren balının sağlığa faydaları şunlardır:

• Doku yenileyici özelliği ile yaraları iyileştirmeye,
• Karaciğer yağlanması tedavisine ve önlenmesine,
İdrar yolları hastalıklarını önlemeye,
Enerji vermeye,
Oksidatif stresi azaltıp oksidatif hasarı önlemeye,
Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilmektedir.

Püren balı tek başına tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Hastalık durumunda ya da kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin doktor tavsiyesini öncelik alması sağlık açısından önemlidir.

Püren Balı Ne Kadar Tüketilmeli?

Püren balı sağlık açısından birçok faydası bulunan bir besindir. Ancak tüketirken her şeyde olduğu gibi bunda da ölçülü tüketmek gerekir. Günlük önerilen püren balı tüketimi 60-70 gr civardır. Ancak bal alerjisi olan kişilerin tüketmemesi gerekir.

Püren balı Anzer balından sonra en az üretilen ve en değerli ballar arasında bulunan bir bal çeşididir. Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen bu bal genellikle yurt dışına ihraç edilmektedir. Ülkemizde de belirli bölgelerde üretilen bu bal sağlık açısından çok faydalıdır. Püren balını yerli üretim yapan ve güvenilir firmalardan doğal ve katkısız olarak bulabilirsiniz. 

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın