Scroll Top

Datça Köy Ürünleri’nden Doğal Bal Çeşitleri

bal çeşitleri

Bal Nasıl Oluşur?

Kovanlarda bir kraliçe arı vardır. Kraliçe arı üç ila beş yıl arası yaşar. Kovanda ki görevi erkek arılar ile çiftleşip yüzlerce yumurta üretmektir. Yumurtalardan erkek ve dişi arılar çıkar. Dişi arılardan biri kraliçe arı olurken yumurtadan çıkan erkek arıların azınlığı yeni kraliçe arıyla çiftleşmek için görevlendirilirken diğer erkek arılar işçi arı görevini alırlar. Kovan içindeki döngü bu şekilde ilerlerken işçi arılar hem kovan içinde hem kovan dışında çalışmaktadırlar. İşçi arı üç ay kovan içinde, üç ay kovan dışında çalışırlar ve bir arı ömrü boyunca bir çay kaşığının 12/1’ i kadar bal üretebilirler. His ve koku duyuları çok gelişmiş olan arılar, en lezzetli nektarları bulup, toplarlar. Ayrıca çiçekler arasında gezen işçi arılar polenleri çiçeklere aktararak, tozlaşmaya neden olur. Bu sayede döllenen çiçeklerde çoğalır.

İşçi arılar iki mideye sahiptirler. Topladıkları nektarları midelerinin birinde özel bir enzimle karıştırır, diğer mide ile de yaşamını sürdürür. Arılar birinci midelerine yeteri kadar nektar topladıktan sonra kovana geri dönerler ve kovan içinde çalışan işçi arılara naklederler. Kovan peteğinde görevli olan işçi arı, her aldığı nektarı bal mumundan yapılan peteğe aktararak, peteği doldurmaya başlar.  

Dışarda görevli olan işçi arının midesinde enzimle karıştırdığı nektarı alan petek görevlisi işçi arı kusursuz inşa ettikleri kovanların hava akımından faydalanarak yelpaze yöntemi ile petekte bulunan nektarı kurutarak, su miktarını azaltır ve nefis tadı ve aroması ile has bal elde eder. Su miktarı azalan ve artık bala dönüşen nektarı, bal mumuyla peteğin ağzını kapatıp, işlemini sonlandırır.  

Bal Nedir?

Arılar tarafından çiçeklerden, iğne yapraklı bitki ve nektarı olan ağaç kabuklarının aralarından, meyve tomurcuklarından kısacası hoş kokulu ve aroması yüksek olan tüm doğal bitkilerden topladıkları ve kendi yöntemleri ile işledikleri nektara bal denir.  

Çok faydalı, besin değeri yüksek, birçok alanda bizlere şifa deposu olan, tüketime hazır bir doğal gıdadır.

Bal Çeşitleri Nelerdir?

Arının, hangi çiçeği veya bitkiyi tercih ettiğine göre bal çeşitleri oluşur. Çiçeklerden nektar topladıysa çiçek balı, meyve tomurcuklarından nektar topladıysa narenciye balı, çam ağaçlarından nektar topladıysa çam balı, kekik bitkisinden nektar topladıysa kekik balı olur. Bu çeşitteki balların her biri birbirinden farklı içeriğe, renk, koku, tat ve aromaya sahiptir. 

Bal çeşitleri bölgelerin ikliminden kaynaklı, farklı bitki örtüsünden dolayı da değişiklik gösterir. Örneğin Akdeniz bölgesinde çoğunlukla hayıt balı (östrojen barındıran, yoğun aromalı, hoş kokulu bir bitki) ve narenciye (portakal, mandalina, limon) bolluğundan narenciye balı, piren balı, Karadeniz bölgesinde çoğunlukla karakovan balı, anzer balı, akasya balı, Trakya bölgesinde ayçiçek balı, meşe balı, dört mevsimi yaşayan güzel ülkemiz Türkiye genelinde ise çiçek balı ve çam balı çeşitleri çoğunluktadır.

Datça Köy Ürünleri olarak, bünyemizde sizlere sunduğumuz has bal çeşitleri ise; Süzme ballar, çam balı, karakovan balı, çiçek balı, kekik balı, kekik & diken balı, piren (funda çiçeği) balı, keçiboynuzu balı, badem çiçeği balı, Datça krem balı, narenciye balı, çam petek balı, karakovan petek balı, çiçek petek balı yer alır. 

Balın Faydaları Nelerdir?

Çok uzun yıllardır tatlandırıcı olarak kullanılan balın tüketim alanlarını, mineral ve vitamin deposu olan şifa kaynağını saymakla bitiremeyiz. B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından zengin olan balın vücudumuza olan faydalarına kısaca değinecek olursak;

  • – Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılar, 
  • – Probiyotik özelliği ile tüm sindirim sisteminin karşılaşabileceği hastalıkların etkisini hafifletir,
  • – Antibakteriyel ve antiseptik özelliğinden dolayı boğazı yumuşatır, öksürüğe karşı iyi gelir, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnç gösterir, bal çeşitlerinden narenciye balı gece öksürüğünü ve gribi önleyici özelliği vardır,
  • – Uyku düzenini sağladığı ve uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir,
  • – Antioksidan içeriğinden dolayı vücudu iltihaplara karşı korur, 
  • – Antimikrobiyal etkisi ile yaraların hızla iyileşmesini destekler,
  • – Bazı mide şikayetlerini en aza indirdiği bilinir,
  • – Pinocembrin adı verilen antioksidan içeriğinden dolayı beyin fonksiyonlarını koruyarak, iyileşmesini de sağlamaktadır. Bu sayede hafıza bozukluklarını önlemektedir,
  • – Bazı alerjik semptomları azalttığı bilinir,
  • – İçeriğinde bulunan flavonoidlerden kaynaklı bazı kanser çeşitlerinin risklerini azalttığı söylenir,
  • – Amino asitler, vitamin ve mineraller kiloyu korumaya yardımcı olur, obezite riskine karşı direnç gösterir,
  • – Cildi yeniler, destekler ve iyileştirir,
  • – Kaşıntı, kepek gibi sorunlara iyi geldiği bilinir.

Bal kadar doğal, sağlıklı ve lezzetli bir besin alternatifinin bulunmadığı, tüm dünya üzerinde ortak besin olarak en çok sevilen tatlı gıdadır. 

Peki günde bir kaşık bal tüketmek bizi nasıl etkiler; Düzenli tüketildiği takdirde vücudumuzu çeşitli toksinlerden arındırır, cildimizi iyileştirip, metabolizmamızı hızlandırır, tatlı krizlerimizin önüne geçer, Kolesterol bulunmayan bal vücudumuzun kolesterolle savaşmasına yardımcı olur, kalp yetmezliği ve hafıza bozulmasına karşı daralan alterleri önler, günlük stresle mücadelemizde yardımcı olur, seratonin salgılamamızı sağlar ve uyku düzensizliğimizi önler, mide yaralarını iyileştirmeyi destekler.

Bal Nasıl Tüketilmelidir?

Sabahları aç karnına oda sıcaklığında su ve bir kaşık bal karışımı güne tamamen dolu bir şarjla başlamamızı ve balın içeriğinde bulunan tüm faydaları almamızı sağlayacaktır.

Günlük tüketilecek en doğal besin olan bal; Bir fincan kahve ya da bir fincan çay yerine birkaç kaşık bal ve ılık suyla güne başlamak, gün boyu çok daha zinde tutacaktır. Dengeli bir kahvaltıyla birleştiğinde ise daha besleyici, daha faydalı ve daha enerjik olmamızı sağlayacaktır.

Sayısız özelliği olan bal süper gıda olarak isimlendirilir. Günün her saati tüketebileceğimiz bu süper gıdanın önemli olan tüketim miktarıdır. 

Düzenli bal tüketim miktarınıza karar vermeden önce mutlaka uzman doktorunuzdan görüş almanızı öneririz. 

 

 

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın