Scroll Top

Diken Balı Faydaları

diken balı faydaları

Lezzet ve şifa kaynağı olan balın, çam, çiçek, kekik gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de diken balıdır. Adından da anlaşılacağı gibi dikenli bitkilerden elde edilmektedir.Doğada farklı türlerde dikenli bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkiler belirli zamanlarda çiçek açar ve arı da bu çiçeklerden bal üretir. Doğada doğal olarak kendi kendine yetişen diken bitkisinden elde edilen bu özel bala da diken balı denir. Diken balı faydaları  ve tadı ile sofralarımızda yerini almaktadır.

İşte çiçeklerinden bal elde edilen ve en çok bilinen dikenli bitkiler:

Geven Dikeni

Geven dikeni yetiştiği bölgeye göre farklılık gösteren bir bitkidir. Ortalama 200 kadar türü olan bu bitkinin kar geveni, sarı geven, dal geven, kirpi otu gibi adları bulunmaktadır. Yuvarlak küme görüntüsünde olan bu bitki her mevsim yeşildir ve yaprak dökmez. Beyaz, sarı, mor, pembe gibi farklı renklerde çiçekleri vardır. Bu çiçeklerden elde edilen bala geven ya da geven dikeni balı denilmektedir.

 

Kangal Dikeni (Eşek Dikeni)

Anadolu’nun her yerinde yetişen bu dikenli bitki özellikle Muğla, Konya, Erzincan’da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.  Oldukça uzun boylu bir diken türü olup genellikle temmuz ve haziran aylarında çiçek açarlar. Bir çiçeğinde birçok arıyı görmenin mümkün olduğu bitkiden elde edilen bal aromatik ve oldukça lezzetlidir. Ayrıca uzun süre donmaz.

 

Karaçalı:

Ülkemizde her yerde özellikle nehir ve dere yataklarında yetişen dikenli bir bitkidir. Çiçeklenme Mayıs ayında başlar ve 15 gün sürer. Yüksek yerlerde çiçeklenme daha uzun süre devam eder. Balı aromatik ve lezzetlidir.

 

Deve Dikeni 

Bu bitki de ülkemizde her yerde yetişir. En önemli özelliği 2 yıllık bir bitki olup ikinci yılında çiçek açmasıdır. Özellikle çevremizde mor çiçekleriyle sıkça gördüğümüz deve dikeninin balı aromatik, besin değeri yüksek ve lezzetlidir.

 

Zerdali Dikeni (Güneş Çiçeği)

Yaprakları ve sapı gri-yeşil olan bu bitki küme halindedir. Haziran- Ağustos arasında çiçeklenir ve çok yıllık bir bitkidir. Yine boş alan, çayır, mera, tarla, orman gibi alanlarda çokça karşılaştığımız zerdali dikenin çiçekleri sarı renktedir ve oldukça lezzetlidir.

 

Akdiken (Alıç, Yemişen)

Kuzey ve Karasal Anadolu’da yetişen bu bitkinin çiçeklenme dönemi Nisan-Mayıs aylarıdır. Çiçekleri pembemsi beyaz ve hoş kokuludur. Haziran ayında çiçeklenme son bulur. Bu bitki yol kenarlarında sık rastladığımız koyu sarı ya da kırmızı meyveleri olan, çalıya benzeyen bir ağaçtır. Çiçeklerinden elde edilen bal aromatik ve hoş kokuludur. 

Diken balının yukarıda saydıklarımızın dışında da farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Lezzetlerinin yanında sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Balın faydalarının yanında diken balının faydaları nelerdir sorusunun cevabı da merak edilmektedir.

 

Diken Balının Faydaları Nelerdir?

Lezzeti ya da şifa amaçlı tüketilen çiçek, çam, kekik gibi ballarının yanında diken balının faydaları nelerdir sorusunun cevabını da merak edilmektedir.

 

İşte diken balı faydaları:

       •  İdrar sökmeye, 

       •  Böbrek taşı problemlerinin tedavisine,

       •  Cinsel sağlık problemlerinin tedavisine,

       •  Kadınlarda adet döneminde adet sancısı gibi problemlerinin giderilmesine ve düzenlenmesine,

       •  Balgam sökücü özelliğiyle akciğerleri korumaya,

       •  Soğuk algınlıklarına,

       •  Enerji vermeye,

       •  Antioksidan özelliği ile vücudu korumaya,

       •  Bağışıklık güçlendirmeye,

       •  Karaciğer sağlığını korumaya,

       •  Kemoterapi sürecinde hastayı desteklemeye,

       •  Alerjik problemlerin tedavisine,

       •  Mide rahatsızlıkları tedavisine,

       •  Solunum yolları hastalıklarının tedavisine,

       •  İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine,

       •  Kalbi korumaya yardımcı olabilmektedir.

Diken balı sade alınabileceği gibi genellikle kekik balı ile karışım şeklinde de alınabilmektedir. Sağlıklı bir vücut için büyük destekleyici olan balı güvenilir ve iyi firmalardan almaya dikkat edilmelidir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın